Студио или едностаен апартамент – оптимален размер, цена и оформление

Студио или едностаен апартамент – оптимален размер, цена и оформление

Малките апартаменти тип студио се радват на постоянна популярност на пазара за недвижими имоти.По правило дела на такива обекти в сгради ново строителство не е голям, защото на такава площ не се вмества средностатистическо семейство.Апартаментите тип студио имат своя група потенциални купувачи, за които най- важен фактор е ниската цена.

Нискобюджетен дом

Цената на студио е най – ниска сред предлаганите имоти, заради неголямата си площ. Цената на такова жилище в нова сграда в град Варна започва  от около 20 000 евро и достига до 45 000 евро в зависимост от местоположението.Ако сравним цената на квадратен метър, то тя дори надхвърля цената на многостайните апартаменти. Например, средно „на квадрат” за студио в нова сграда ще платите по около 850 евро, докато за многостаен  – около 800 евро. Цените  на пазара на недвижими имоти се определят от максимата: колкото по-малка е площта на жилището,толкова по скъпо се продава за квадратен метър. Следователно инвеститорите залагат на едностайни апартаменти и студиа в проектите си, защото тогава„квадрата” струва повече и размера на печалбата се увеличава.

Оптимална площ

Оптималната площ на едно студио е около 23 – 27 кв.м., разпределени за дневна – кухня от 19 – 23 кв.м, а за баня се отделят не по- малко  от 3,5 – 4 кв.м. В някои инвестиционни проекти има напълно обзаведен едностаен апартамент с площ от 35 кв.м, а в други – студио.Условно се приема граница за разделяне 32 кв.м: ако обектът има по – малка площ е студио, а по – голяма  -едностаен апартамент. Ние не препоръчваме да се купуват жилища в сгради, където 15 – 25 % са едностайни, защото се получава банална пренаселеност, чакане пред асансьора, недостиг на паркоместа и други неудобства. Предлагаме ви да изберете своя дом в сграда с не повече от 8 – 10 апартамента.

Студиото – идеално за отдаване под наем

Студиата са по- малки от едностайните апартаменти  и са по- евтини. Но пък се отдават за един и същ наем.Това означава, че парите, инвестирани в такъв обект бързо ще се отплатят и носят печалба. Така че студиата са идеална възможност за хора, които искат да получават пасивни доходи от наем, тъй като инвестираните в тях средства се връщат по-бързо. Ако студиото е закупено изключително за отдаване под наем ви препоръчваме завършване до ключ от строителя, тъй като ще бъде поне с 30 % по – скъпо да ремонтирате сами.

Разпределение

Трябва да бъдете особено внимателни при избора на разпределение  на студиото, тъй като е важно да изстискате максимума от  23-30 кв.м. Препоръчваме ви да избягвате покупка на студио тип „вагон” – дълги студиа, при които ако поставите диван по ширина, няма да има място за преминаване. Хубаво е студиото да е с два прозореца, по възможност големи.Този вариант ви позволява да разделите дневната зона от спалната.

Експертите съветват закупуването на студио с високи тавани – тогава има възможност да се направи подиум (например, да се оборудва с място за спане по този начин), благодарение на което е възможно да се организира оптимално зониране на помещението при обзавеждане и място за съхранение. С високи тавани в студиото, можете да оборудвате второто ниво или мецанин. Също така, потенциалният купувач трябва да обърне внимание на присъствието изба или килер, в които ще бъде възможно да се скрият неща извън сезона, за  да не се претрупва с вещи една малка стая.

Забелязахме, че повечето студиа и едностайни апартаменти имат само един прозорец и много малко място за съхранение. Затова препоръчваме да обърнете внимание на гледката от прозореца, а често е плюс гледката към вътрешен двор, защото стаята изпълнява функция на дневна и спалня.Друг плюс е наличието на балкон или лоджия, където може също да съхранявате вещи или да приобщите към стаята за увеличаване на площа Когато избирате студио, обърнете внимание на разположението на асансьора.Ние не препоръчваме дори и една стена да бъде в съседство с него – всеки път ще чувате отваряне и затваряне на вратата на асансьора, а често и звуков сигнал.

Дизайн

И накрая, обърнете голямо внимание при обзавеждането на този тип жилища. Най – добрия стил за дизайн на малко жилище – минимализъм. Например, традиционния японски стил в интериора е характерен с минимализма си. Регулярно се изхвърлят стари вещи и почистване от излишното и ненужното. Парадоксално е, но малкото пространство може зрително да се увеличи.·

  • В малък дом е добре да се поставят големи вещи. Тук действа правилото „едно голямо, отколкото десет малки”·
  • От прозореца се вижда парк, старинни градски къщи или морето – откажете се от щори. Стаята ще бъде светла, а гледката от прозореца ще бъде като продължение на интериора ви.
  • Обикновените щори заменете с римски или щори тип руло.
  •  Мебелите стоят в долната част на стените. Това не е особено рационално за малко жилище. Използвайте пространството не само хоризонтално, а и вертикално. Поставете етажерки или малки кутии и  шкафчета за да подредите предмети и книги, които не ползвате толкова често в ежедневието.
  • Малкото жилище става по- просторно с минимални промени в разпределението – заменете обикновените врати с раздвижени и сгъваеми, обособете вградени шкафове.
  •  Увеличете зрително пространството като поставите огледални панели и ефекти. Стаята визуално ще се разшири, ако поставите огледални врати

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *