Десет причини да посетиш България

Десет причини да посетиш България

 

 

България? Защо да посетите България? България е красива страна с величествени планини, широки плажни ивици, живописни села, вкусна храна и гостоприемни хора.

  1. Розите – Българските рози са не само красиви, но и основен елемент за износ. От венчелистчетата се произвеждат до 85% от световното розово масло, основна съставка в производството на парфюми. Събирането на рози е много трудоемко. Посетете страната ни през май и юни, за да се уверите и видите цветната реколта.
  2. Мартеницата – Ако се окажеш в България на 1 март, се включи в тържествата, посветени на Баба Марта . На този празник, посрещащ предстоящата пролет и българите си разменят малки пискюли и гривни от бяла и червена прежда.   
  3.    Злато – Най-старото златно съкровище в света е открито на гробище на запад от Варна, недалеч от Черно море. Открит през 1972 г. от работници на трактор, копаещ канавка, се оказал огромен некропол с близо 300 гроба от 4560-4450 г. пр. Хр. Известни са три хиляди златни артефакта, които доказват, че селището има търговски отношения с отдалечени земи и че общността има силно вярване в отвъдния живот. Част от златото на България е на експонирани обиколки из целия свят.
  4. Кирилица – българите четат и пишат с кирилица, създадена от братята Кирил и Методий, родени през 9 век. Двамата братя са християнски мисионери, които използват своята азбука в усилията да подобрят грамотността сред славянските езичници в Първата българска държава. Двамата братя са най-известните светци в Българската православна църква.
  5. Българските евреи – България се противопостави на нацистите през Втората световна война, но цялото й еврейско население, съставляващо над 40 000 граждани, беше пощадено от ужасите на Холокоста. Българската православна църква, политици и обикновени граждани се обявиха против възможно депортиране.
  6. Гайда /Bagpipes/ – Българите се гордеят с гайдата си- торба обикновено изработена от овчи или кози кожи, свързани с трисекционни тръби, по-къса тръба и издухваща тръба. Българската гайда се нарича kaba gaida, която е по-голяма и с по-ниска терена от гайдите на други югоизточни европейски държави. През май 2012 г. 333 български гайдари изсвириха 9-минутна китка от народни песни, поставяйки световен рекорд за гайда, признат от Книгата за световни рекорди на Гинес.
  7. Не – Когато задавате въпрос на български език, може да се объркате с неговия отговор. В страната кимване на главата нагоре и надолу показва отрицателен отговор, като разклаща главата си хоризонтално означава „не“. За да объркат нещата още повече, когато местните говорят с чужденци, те често ги объркват , като заменят движенията. Това се случва предимно с по-старото поколение, което продължава традицията за кимване , която датира от османските дни.
  8. Кисело мляко – киселото мляко в България е най-доброто в света, с уникален вкус, защото бактериите Lactobacillus bulgaricus се среща само и в българския въздух. Опитайте гъстото овчарско кисело мляко, направено в планините, с мед или плодов конфитюр в малко глинено или стъклено бурканче.
  9. Шопска салата – Това  национално  ястие  се състои от нарязани на кубчета градински домати, краставици, лук, сурови или печени чушки ,поръсена с настъргано бяло саламурено сирене. Шопската салата често се украсява  с клонче магданоз и се овкусява със слънчогледово масло и винен оцет.Шопската  става популярна по време на комунистическата епоха, когато тя се  популяризира от агенцията за туризъм „Балкантурист“.

10. Ракия – Силно алкохолна напитка, която се смята за националната напитка в страната. Изработва се  от ферментирали плодове –  круши, сливи, грозде, праскови, кайсии или дори от смесени плодове. Ракията се сервира в началото на храненето, най – често със салата. Когато пият ракия, българите притискат чашите си и казват „Наздраве“ Уверете се, че правите директен контакт с очите, когато правите наздравица!

Ако това не са достатъчно удивителни причини да посетите България, то отидете  да карате ски на пистите през зимата или да се отпуснете на прекрасните  плажове през лятото.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *